söndag 31 juli 2011

Kanonfiske!


Vi hade i dag bestämt att vi skulle börja fiskedagen med torskfiske och sen köra och meta rötsimpa och skrubba när torskfisket dog ut. När vi kom ut så loda vi fisk upp till 11 meter och det var bra storlek men det dog ut ganska fort tyvärr redan efter 1 timme. Så vi gjorde en förflyttning längre söderut men där var det riktigt dålig storlek så efter några stopp så körde vi tillbaks söder om Ven. Och nu låg där otroligt många båtar tror faktiskt inte jag sett så många innan på ett så litet område. Inte så konstigt för där var bra med torsk i riktigt fint storlek. I vår båt hade vi bara fisk mellan 3 - 6,7 kg. Vår vän Mats Arvatssson var ute med sin egen och tog en dubble på 7,3 kg och en på 4,5 kg han hade 7 -8 st över 4 kg. Landskronabåtarna hade 13 st över 8 kg största på 13,2 kg ska ha tagits många till mellan 8 - 10 kg. Inget mängdfiske men riktigt bra storlek på torsken.

Mete blev det endast en kortare stund fick en del skrubba upp till 500 gr.

fredag 29 juli 2011

Utförligare rapport från bratten och 10-gradarn!

Ni kan läsa nu läsa en bättre rapport från Sten Sture och deras fiske på bratten. På SG Zanders blogg. Team Navia besökte 10-gradarn ungefär samtidigt dom hade ett kanonfiske och en trevlig rapport finns på deras blogg. Riktigt fina fiskar dom tagit och trevlig läsning.

För egen del så kör vi en runda på sundet på söndag. Har inte bestämt vad vi fiskar efter än.

torsdag 28 juli 2011

Rapport från bratten!

Sten Sture har fiskat på bratten tillsammans med 2 vänner och är nu på väg in i hamn. Dom hade ett kanonfiske totalt landades 3 st vitrockor med topp på 10,1 kg. 13 st lubbar topp 12,6 kg. Ett gäng gråsej med topp på 7 kg. totalt 9 reg-fiskar i båten. Ett stort grattis till ert fina fiske.

Vädret ser tråkigt ut inför helgen. Var tänkt mete efter makrill, skrubba och rötsimpa. Hoppas att prognosen ändrar sig:)

tisdag 26 juli 2011

Äntligen!

Så kom vi ut på ett kortare pass efter att båten stått still ett bra tag. Körde på sommartorsken då frysen är tom på torsk. Vi kom ut sent och på sommarfisket är det ju bäst att vara ute tidigt. Mycket småbulor att se nåväl vi fick i hop ca 10 torskar på den korta turen. Prata med Danska Team Game Over som hade haft ett bra fiske tidigt på morgonen.

Team Navia är ute på äventyr igen och denna gången är dom på 10-gradarn. dom har fått långor på nästan 20 kg, vitrocka och annat. För en bättre rapport så kolla på Isola bloggen.

I Havöysund är det ett otroligt fint fiske efter hälleflundra och ett båtlag är nu uppe i över 50 flundror på 5 fiskepass. Riktigt grymt fiskat. Man längtar upp igen men man får vänta tills nästa år:)

onsdag 20 juli 2011

Rötsimpa 470 gr



Olle jobbar på Amigo i dag och där kom upp en fin simpa på 470 gr tillsammans med 52 torskar upp till 5,1 kg.

Vädret ser lite ostabilt ut framöver så får se hur det blir med fiske i helgen. Men planering för ca 1 veckas fiske på västkusten har börjat:)

måndag 18 juli 2011

Bra fiske i sundet och flera 100 kg + flundror!

Torskfisket i sundet är riktigt bra för tillfället och både småbåtar och turbåtar får bra med torsk. Det har även kommit upp ett antal reg-koljor på turbåten Amigo. Största har varit på strax över 1,6 kg. Några Danska fiskevänner har dragit i gång metet efter makrill och det har vissa turer givit bra med makrill upp till 1 kg, dock har dom riktigt stora uteblivit än så länge. Vi kommer att meta en hel del makrill framöver men först i augusti/september som är en het period för stor makrill. Ett av dom roligaste fiskena under sensommarn.

I helgen så ska Poseidonbåten dammas av om vädret är bra. Har bara varit ute ett par gånger i år, för dåligt. Men det ska vi nog försöka ta igen framöver.

Att vattnen vid Tromsö levererar stora hälleflundror varje år har nog inte undgått någon. Men frågan är om det någonsin kommit upp så många stora som det gjort dom senaste 10 dagarna. Det ska minst ha fångats 7-8 st över 100 kg vilket helt otroligt. Tyvärr verkar det som många av dessa inte fått friheten igen. Så stora hälleflundror är viktiga för bestånden. Givetvis är det upp till var och en i slutändan.

Men jag hitta ett tänkvärt och bra inlägg om varför man bör släppa tillbaks större hälleflundror.



  • En 30 kilos hälleflundra kan producera över 20 kg rom varje år.

  • Hälleflundra är 8-10 år när den leker första gången.

  • En 50 kg hälleflundra är ca 20 år gammal.

  • Hälleflundra är som vilket djur som helst sämre köttkvalite desto äldre den blir.

  • Alla hälleflundror över 50 kg är honor, hanar blir sällan över 40 kg.

  • Hälleflundran lever till största delen sitt liv på botten och får i sig mycket tungmetaller med åren genom födan. En gammal hälleflundra innehåller därför större mängd tungmetaller än en ung.

  • Hälleflundran är utrotad i stora delar av Norge pga utfiskning. Den leker för första gången vid 8-10 års ålder därför är det också lätt att fiska ut dom.

  • Du behöver inte döda din trofe hälleflundra det finns en officiell vikttabell att gå efter som avslöjar deras vikt.

  • En hälleflundra kan överleva upp till 5 min på land, du har gott om tid att fotografera din drömfisk.

  • En hälleflundra på 8-25 kg är en jättefin matfisk, mycket finare matfisk än sina större artfränder.

  • Hälleflundror över 30 kg gör sig bäst av att vara kvar i havet, för att hålla artantalet högt och välmående för framtida generationer sportfiskare att utmana med havsfiskespöet.

Ni hittar en vikttabell för hälleflundra här.


Tight lines!

tisdag 12 juli 2011

Hemresa i morgon!

I morgon är det dags att sätta sig på flyget tillbaks till Sverige. Och ännu en minnesvärd och trevlig resa till storfiskens rike Söröya är över för denna gången. Det har varit två riktigt trevliga veckor där det kommit upp många fina fiskar på campen. Ett längre reportage från resan kommer på hemsidan framöver.
En av många som bada i dag torsk eller hälleflundra över 20 kg resultera i bad.

måndag 11 juli 2011

Söröya levererar!

Efter torskfisket i går så drog vi vidare till en av dom nya hälleflundraplatserna. Denna platsen har redan innan visat sig ha potential då guiden Johan Mikkelsen fått en hälleflundra på ca 95 kg. Efter någon timmes fiske så kallar en båt upp att dom har en flundra på som verkar vara av bättre storlek. Och efter ca 3 timmars fightande så kommer den upp till båtkanten.
Och visst var den av bättre storlek den mäts till grymma 190 cm. Och enligt tabellen är det en 90 kg + hälleflundra. En drömfisk och ett stort grattis till fångstmannen. Efter fotografering så släpps den tillbaks till sitt rätta element.

Olle får efter en kort stunds fiskande på en hälleflundra som kämpar riktigt bra för sin storlek den mäts till 114 cm - 17,4 kg.


Riktigt stor torsk!

Vädret är fortsatt bra här uppe och i dag bar det i väg på långtur till Råsa. Och ännu en gång visar Söröya och framför allt Råsa att det är nummer 1 i Norge gällande stor torsk. Efter några torskar på strax över 10 kg får Werner ett bra hugg och han krokar fisken som stångar på bra och tar en hel del lina. Vi förstår fort att det rör sig om en fin fisk. Men när torsken bryter ytan så ser vi att den är enorm. Jag gaffar torsken och drar den överbord. Fram med vågen min 25 kg super samson går i botten så vi får vänta ca 8 timmar innan vi väger den.

Väl i hamn väger vi den till 28,35 kg och en längd på 146 cm en riktigt fin sommartorsk:)



fredag 8 juli 2011

Mamarosa levererar på storskalltaren!

Solen skiner från klarblå himmel just nu på Söröya och havet ligger platt. I dag var vi i väg på långtur till storskalltaren. Mycket stor torsk kom upp en del mindre flundror samt en marulk på 11,5 kg. Flera båtar ligger kvar där ute än så får väl se om det kommer upp någon stor flundra. För vår del så blev det en del stor torsk och en flundra på 12 kg till Olle. Vädret ser riktigt bra ut framöver så nu väntar några timmars sömn sen rattar vi ut arroneten på nya äventyr.

Samtliga fiskar nedan fångades på savagear cutbait herring mamarosa.

Fin torsk på ca 17 kg.


Olle med hälleflundra på 102 cm ca 12 kg.


Werner med 15 + torsk tagen i första släppet.

onsdag 6 juli 2011

Flundrarace!

Natten till onsdagen så stack vi och ett annat båtlag ut på jakt efter hälleflundra. Det är ju bytesdag på onsdagar här så dom andra låg och sov skönt i sina sängar när vi ratta ut båtarna på lopphavet. Efter ca 1 timmes körning så är vi på plats och inleder fisket redan i första driften tappar Werner en flundra men en stund senare så sitter den där. Olle sätter sitt spö för att hjälpa han med fisken. Då får Olle ett hugg på sitt spö som nästan åker över men jag får tag i det. När jag står med det i handen så hugger det på mitt spö, helt galet:) Dom närmsta timmarna har vi otroligt mycket kontakter och landar 8 flundror i båten. Den andra båten har segt fiske. Men vi kallar upp dom så dom kommer bort till oss och dom får 5 st samt tappar en större. Även denna gång börja det blåsa upp och här uppe vill man inte chansa med vädret så vi avbröt fisket, säkerheten går först. Flundrorna var fortfarande på hugget när vi lämna och vi var alla överens om att det hade blvit två siffrigt om vi hade stannat kvar.

Tyvärr har dom stora flundrorna hållt sig undan för oss än så länge. Det har kommit upp en hel del flundror den första veckan men mycket smått.

måndag 4 juli 2011

Nya camprekord!



Hälleflundrafisket i natt blev trögt men efter en del nötande så lyckas jag få en flundra på 112 cm 16,4 kg enligt tabellen. Jag lyckades även få en mindre kungsfisk på 300 gr och en snabb titt på Nordic Sea Anglings hemsida visar att det är nytt camprekord. Men nattens absolut grymmaste fångst stod Roggan i Team Ugly Cats för en fläckig katt på 17,1 kg en drömfångst. Ett annat båtlag från varberg fick en vanlig havskatt på 12 kg även den är nytt camprekord enligt hemsidan.

söndag 3 juli 2011

Bra rödspättefiske!

På väg ut på spättefiske.
Det tog inte lång tid innan vi hade den första rödspättan i båten.
På ca 2 timmars fiske så fick vi 10 rödspättor runt 1-1,5 kg även två simpor. Olle fick en liten hälleflundra som gav en bra fight på den utrustningen.
Hälleflundrafisket i går för oss och guidebåten var riktigt segt trots många timmars nötande. Två andra båtar valde rätt plats och fick 6 st respektive 8 flundror upp till 30 kg. Nu blir det sova några timmar sen är det fiske hela natten som gäller. Nya tag efter hälleflundran:)

Tight lines!

lördag 2 juli 2011

Nytt världsrekord?


Fick skickat ett mms till mig tidigare med denna bergtunga på grymma 1,7 kg från Havöysund. Ett stort grattis till fångstmannen.

För egen del så är det långtur snart efter hälleflundra rapport senare:)